loading

Paritair Comité 336

U vindt het al terug in de naam van de website: ‘sociaal fonds 336’. Deze website is een specifiek platform voor werknemers en werkgevers van de vrije beroepen van het paritair comité 336: advocaten, gerechtsdeurwaarders, accountants en belastingadviseuren, bedrijfsrevisoren, architecten, landmeters-experten en dierenartsen. Deze website wordt onderhouden door het team van Liberform.

Het PC336 is nog een jong paritair comité dat van jaar tot jaar groeit. Het telt in 2022 meer dan 35.000 werknemers, terwijl dat er in 2009 nog maar 27.000 waren.

Ontdek allerlei informatie over uw sector, de vrije beroepen en wat er allemaal bij komt kijken. U vindt ook alle CAO's (collectieve arbeidsovereenkomsten) terug voor uw sector. Verder komt u alle informatie te weten over loonschalen, vakantiedagen en meer.

In 2009 werd het paritair comité 336 opgericht. Een comité dat uitsluitend gericht is op vrije beroepen. Vóór 2009 vielen de werknemers en werkgevers van dit nieuwe comité onder het PC218, dat nu PC200 wordt genoemd.

In datzelfde jaar werden bijna 27.000 werknemers overgeplaatst naar een nieuw paritair comité. Het gaat om de medewerkers van werkgevers in de volgende vrije beroepen: advocaten, gerechtsdeurwaarders, accountants en belastingconsulenten, bedrijfsrevisoren, architecten, landmeters-experten en dierenartsen.

Vandaag telt het PC336 meer dan 35.000 werknemers. En dat aantal blijft stijgen doordat er elke maand extra bedrijven bijkomen.

Het eerste sectorale protocolakkoord werd in 2010 gesloten. Het Opleidingsfonds Liberform werd bij de CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) van 14 november 2011 opgericht als fonds voor bestaanszekerheid. Sinds 2010 wordt om de twee jaar een sectoraal akkoord gesloten, met de daaruit voortvloeiende CAO’s.

 Sinds 2014 werkt het paritair comité aan functieclassificatie.

De sociale partners van het paritair comité 336 zijn in twee groepen verdeeld en zijn binnen het PC vertegenwoordigd.
Aan de ene kant hebben we de vakbondsgroepen, die de werknemers vertegenwoordigen. Dit zijn de volgende organisaties:

  • ABVV (Algemeen Belgisch Vakverbond) en FGTB (Fédération Générale du Travail de Belgique)
  • ACV (Algemeen Christelijk Vakverbond) en CSC (Confédération des syndicats chrétiens)
  • ACLVB (Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België/CGSLB (Centrale Générale des Syndicats Libéraux de Belgique)

Aan de andere kant hebben we de werkgeversfederaties, die de belangen van de werkgevers vertegenwoordigen. Dit zijn de volgende organisaties:

  • UNIZO (UNIZO)/ FVB  (Federatie Vrije Beroepen)
  • UCM (Union des classes moyennes)/ professionlibérale.be
  • VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen)